IJsbrekers

 

Een goed gesprek over uw verschillen kan al beginnen, als de kou nog in de lucht is. Het voorgesprek gaat niet over die verschillen, maar over de manieren om het ijs te breken. Uw mediator doet nuttige suggesties.

 

Het voorgesprek is nog geen mediation. De fase die aan elke goede mediation vooraf gaat, noemt men conciliation: de bemiddelaar verbetert de verstandhouding tussen de partijen door misverstanden weg te nemen en eventuele angst en wantrouwen te verminderen. Soms is dit al voldoende voor het bereiken van een oplossing en soms maakt conciliation een pad vrij voor aansluitende mediation.

 

De foute mediator


U herkent een foute mediator aan het omkeren van deze volgorde. Let goed op dat deze omkering meestal wordt verhuld als een zogenaamd ’noodzakelijke’ voorwaarde om aan mediation te beginnen. De voorwaarden staan in een mediationovereenkomst die u zou moeten sluiten met de mediator en met de wederpartij. Alleen al vanwege de lange teksten in zo’n mediationovereenkomst is het onwaarschijnlijk dat u voldoende kunt zien welke rechten u weggeeft en dat zonder enige noodzaak.

 

Uw reMediator


U herkent onze mediators aan de juiste volgorde. Een mediationovereenkomst is hopelijk het resultaat van een geslaagde mediation. Voordat een mediation begint, kan er dus nog geen overeenkomst zijn. Hoogstens zijn partijen bereid om het ijs te breken; dat wil zeggen deel te nemen aan het voorgesprek zonder voorwaarden vooraf en zonder verplichtingen vooraf.

 

 

< terug verder >

reMediation